Scene de viol în film

de Gloria Sauciuc în 3 Aug 2009
Scene de viol în film

Violul este la originea unor scene şi filme dintre cele mai traumatizante din istoria cinema-ului. De la filmului lui Ingmar Bergman, Izvorul fecioarei (1959), ori cel al lui Stanley Kubrick, Portocala mecanică (1971), la Irréversible de Gaspar Noé şi The Accused, regizat de Jonathan Kaplan, iată aici o trecere în revistă a filmelor cu cele mai percutante scene.


Nu aducem în discuţie doar actul violent în sine ori tentativa, ci şi implicaţiile psihologice sau devierile comportamentale ale victimei (cazul complicităţii în perversiuni sexuale dintre starleta Dorothy - Isabella Rossellini şi Frank - Dennis Hopper din Blue Velvet, regia David Lynch).


De-a lungul timpului, violul a fost în film fie supranatural - cazul Rosemary's Baby (1968), fie extraterestru (Specimen, 1996), sau pur şi simplu temă a genurilor non-SF. Alegerea regizorală a ajuns uneori până într-acolo încât să facă explicit actul (Once Upon a Time in America, 1984 - scena se desfăşoară în maşină, Irréversible - 2002, secvenţa din pasajul de metrou etc.).


Dacă în Irréversible, film nominalizat la Palme d'Or, cu Monica Bellucci în rolul victimei violului, agresorul este numai unul, în Come and See/Idi i smotri, de Elem Klimov (1985), este vorba despre un grup de agresori. În această producţie sovietică avem parte de cel mai atroce viol în grup filmat vreodatä. Deşi fără cadre erotice explicite, hărţuirea personajului şi - implicit - a spectatorului sunt virulente. Unor regizori li s-a reproşat încercarea de a face o estetică a urâtului, filmând scene de viol (Brian De Palma), alţi realizatori de film s-au limitat la a reda scena cât mai epurat de elemente stilistice.

Dar să ne oprim de la conceptualizare şi să trecem la enumerarea celor mai importante titluri în care apar scene de viol:

Casualties of War de Brian de Palma (1989)
Ms. 45 (Angel of vengeance), Abel Ferrara
Straw Dogs, Sam Peckinpah - 1972
The Entity, Sidney J. Furie - 1983
Deliverance, regia John Boorman, 2002
The Embryo Hunts in Secret, Japonia, de Koji Wakamatsu (1966)
Death Wish II, Michael Winner, 1982
Dupont Lajoie (1975), cu Jean Carmet, regia Yves Boisset
o scenă foarte scurtă apare şi în Calvaire, regia Fabrice Du Welz (2004)

Ce alte filme v-au impresionat şi din cauza scenelor de viol?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Corina pe 3 august 2009 21:37
ar trebui mentionat si filmul Hounddog unde este violata o fetita.
Chaosdragon pe 3 august 2009 21:52
secvente hardcore:

Gutterballs(viol in grup si la sfarsit cu o popica)
Scrapbook(cea mai brutala scena de viol pe care am vazut-o,in care un criminal isi violeaza victima cu o sticla)
Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei(perversiune sexuala dusa la extrem)
Almost human(un film italian in care trei criminali violeaza si ucid o familie intreaga)
Cannibal Holocaust(doua scene)
Baise moi
Baby of Macon si Anazapta(doua personaje feminine sunt violate de zeci de barbati ca pedeapsa pentru diverse lucruri)

si ceva mai soft:
Genaral's daughter(actul e comis de un grup de soldati)
Strange Days(cu ajutorul unui dispozitiv victima simte ce i se intampla)
Death Wish(scena de la inceput)

Dragosh02 pe 3 august 2009 23:08
Wow,Chaosdragon chiar impresionezi.Deja ma intreb daca u cauti sa vezi filme care au scene de viol,in special.
Cat despre Hounddog,scena violului nu este una ...nemaivazuta.Cea mai impresionanta din pct meu de vedere a fost cea din filmul Irréversible.Nu am vazut prea multe "secvente hardcore"(dupa cum le numeste Chaosdragon),dar asta pentru mine a fost aproape marcanta.La un moment dat,din lungul viol,ajunsesem sa rezonez cu victima ( Monica Bellucci ),retina mea fiind la randu-i agresata si "violata".
O sa imi notez cateva din filmele de mai sus,si o sa incerc sa le vizionez,dar asta doar cand o sa fiu "pregatit sufleteste",deoarece astfel de scene pot fi uneori destul de greu suportat si digerat (desi din cate vad,ele fac deliciul spectatorilor).In viziunea mea,astea sunt cu adevarat filmele horror.

denis24 pe 4 august 2009 00:40
Ar mai fi si The Last House on The Left...
Chaosdragon pe 4 august 2009 10:03
Nu caut special filme cu viol,s-au nimerit sa fie pe acolo...
Iar Irreversible este un film cu adevarat brutal(la fel si varianta originala Last House on the left,de care uitasem)

Steef pe 4 august 2009 12:49
da.vroiam sa zic la fel ca denis24 numai ca mi-a luat-o inainte.the last house on the left are o scena de viol care trebuie mentionata.
cinefilu pe 4 august 2009 13:13
mai Dragosh02 esti un frustrat care comenteaza parerile tuturor. Am observat ca absolut la toate articolele unde sediscuta esti prezent si bineinteles te contrazici, tu chiar nu ai ce face decat sa stai pe forumuri. Get a life man.......
nu are importanta pe 5 august 2009 03:50
nu le-am vazut chiar pe toate mentionate ....dar in general violurile filmate la stilul asta au rolul de a educa barbatii. Si desi este oarecum deplasat sa fac o generalizare in cazul barbatilor, o larga majoritate percep violul asemanator unui caz de sex in care femeia se lasa mai greu, aceasta perceptie ducand , in cazuri izolate cei drept conform unor studii, si la materializarea acestei "fantezii".....

mai pe scurt cruzimea extrema educa foarte bine ignorantii si nu numai....

filme gen portocala mecanica, irreversible sau salo( din care personal nu am putut urmari decat jumatate de ora), schimba perceptia celui ce le vizioneaza asupra realitatii....si diferenta fata de alt mod de a transmite un mesaj este ca pe acesta il intelege toata lumea

SaBenna pe 6 august 2009 13:55
Dar filmele erotice? cu fetele "violate"?
cr pe 6 septembrie 2009 03:31
de unde pot face rostde filmele alea
trev pe 7 septembrie 2009 00:29
tare
Lavras pe 26 ianuarie 2010 08:59
O scena 'interesanta' de viol exista si in Kika, un film mai putin reusit al lui Pedro Almodovar. Este realizata in asemenea masura incat in loc sa oripileze, reuseste sa amuze.
I Spit on Your Grave (1978) pe 19 decembrie 2010 18:13
ma mir ca nu ati mentionat filmul I Spit on Your Grave (1978) .poate cele mai dure scene de viol in acest film
dac pe 10 mai 2011 19:37
o scena de viol exista si in filmul basic instinct
FlorinMovieFreak pe 18 iulie 2012 19:00
Foarte bun articolul .. si aportul userilor .. foarte consecventi :) eu unul am ramas cu gandu' la actul de viol savarsit de o femeie asupra unui barbat .. si anume cel din Thursday (1998) daca l-ati vazut imi intelegeti "aprecierea" lui .. daca nu dati-i un play :) ar mai fi de mentionat o scena din filmul Trade (2007) poate si cea din Boys Don't Cry (1999) din masina :P

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells